• leggazdagabb forrása az omega-3 zsírsavaknak
• megelőzi a zsírplakkok képződését a véredények falán
• csökkenti a vérrögök képződését
• a szívre és érrendszerre, izomzatra jó hatással bír
• gyulladáscsökkentő (pl. ízületi-, gyomor nyálkahártya-gyulladás)
• védelmet biztosít a 2. típusú diabétesz kialakulásával szemben
• segít a fogyókúrában (gyorsítja az anyagcserét)
• gyógyítja az asztmát
• segít depresszió, skizofrénia esetén.
• javítja a látást
• kifejezetten hasznos a fejlődő gyermekszervezet számára
• csökkenti a magas vérnyomást
• csökkenti a koleszterinszintet
• tisztítja a gyomrot, a vesét, a húgyhólyagot
• bőrbetegségekre (ekcéma, pikkelysömör) hatásos
• segíti az égési sebek gyógyulását
• javítja a haj struktúráját a hajra kenve (tojássárgájával elkeverve)
"A pirított technológiával készült olajban (szűz eljárás) épp a legértékesebb összetevők semmisülnek meg."
FIGYELMEZTETÉS: Az omega-3-zsírsavakat potenciális véralvadásgátló tulajdonságuk miatt véralvadásgátlót szedő, továbbá hemofíliás betegek csak nagy körültekintéssel, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják. Műtéti beavatkozások előtt használatuk felfüggesztendő.
Felhasznált irodalom:
Kovács József: Az olajok gyógyító ereje
Ajánlott fogyasztási menynyiség:
1-2 evőkanál/nap. Folyamatosan fogyasztható.
Felhasználási javaslat:
„A sziléziai nemzeti konyhában sarkalatos helyet foglal el a lenolaj (pl. héjában főtt burgonya lenolajos túróval). A hidegen sajtolt lenolajnak kissé kesernyés az íze. Ha salátaöntetet szeretnénk készíteni belőle, keverjük édeskés ízű ecetekkel.”
Anne Iburg: Olajok és ecetek kislexikona