A hidegsajtolásnál semmilyen manipuláció nincs. Ahogy a természet adja a tökmagot, úgy kerül bele a sajtoló gépbe, így a hidegen sajtolt olajoknál marad meg a legtöbb növényi hatóanyag az olajban, bár a legkevesebb olaj nyerhető ki a magból ezzel a módszerrel. Ez utóbbi miatt viszonyleg kevesen gyártanak hidegen sajtolt tökmagolajat.
„A tökmagolaj főbb jótékony tulajdonságai:
• Fontos szerepet játszik a prosztatarák megelőzésében.
• Erősíti az immunrendszert.
• Lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatát.
• Csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet, amellyel csökkenthető a szívinfarktus kialakulásának veszélye.
• Előnyösen befolyásolja az agyi keringés normális állapotának fenntartását.
• Elősegíti a fogyókúra során a zsírszövetek lebontását.
• Segít a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében, valamint a terhesség során a magzat idegrendszerének kifejlődésében.
• Lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
• Segíti a legyengült szervezet felépülését a betegség utáni lábadozás szakaszában.
• A tökmagolaj feszesíti és erősíti a kötőszövetet, ezért jól alkalmazható masszázsokhoz is.”
Az idézetek forrása: Kovács József: Az olajok gyógyító ereje c. könyve
Ajánlott minimális fogyasztási mennyiség: 1 teáskanál/nap.
Felhasználási javaslat:
Jól használható nyers zöldségekhez, salátákhoz,
kifőtt tésztákhoz. Ízlés szerint
sóval ízesítve, finom kenyérrel fogyasztva,
zöldségekkel kitűnő reggelit-uzsonnát
készíthetünk vele. Kifejezetten aromás íze
pikánsan fűszerezi ételeinket.